Lihamestari on lihan ystäville suunniteltu palvelu. Sivustolla jaamme ammattilaisten ohjeita ja reseptiikkaa sekä monipuolisesti tietoa lihan tuotannosta, käsittelystä ja valmistuksesta.

Lue lisää
Siirry sisältöön

Eläimet ja rodut

Kana

Kana (Gallus gallus) on kanalintujen lahkoon kuuluva kesytetty lintu.

jatka-lukemista-white

Kana on maailmanvalloittaja

Kana on sopeutunut elämään maassa tiheässä kasvustossa. Kanan kantamuoto viidakkokana elää trooppisissa metsissä, joista ne hakeutuvat mielellään myös aukioille. Kana kotiutui ihmisen seuraan 2 000 – 3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ensimmäisenä kumppanuus on syntynyt Indus-joen laaksossa Luoteis-Intiassa, mutta on hyvin mahdollista, että kana on kesytetty myös Kiinassa uhri- ja ruokaeläimeksi jo 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Kana kesytettiin punaviidakko- eli bankivakanasta, jonka levinneisyysalue ulottuu Intiasta Kiinan Tonkiniin Tyynenvaltameren rannoille. Roomalaisille kanasta tuli tärkeä hyötyeläin. Se sopi hyvin omavaraistalouksissa eläville talonpojille, sillä jos talossa jäi ylijäämäviljaa, sillä ylläpidettiin kanoja, jotka taas toivat vaihtelua ruokavalioon.

Suomalaiset ovat päässeet tekemään tuttavuutta kanojen kanssa viimeistään keskiajalla. Siitä kertovat muun muassa Eurajoen Liinmaan muinaislinnan kaivausten luulöydöt 1300-luvulta. 1500–1600-luvuilla siipikarjatietoutta levitettiin kaikelle kansalle kuninkaankartanoista käsin.

Koko kansan broileri

Nopeasti kasvava broileri kuuluu Amerikan herkkuihin, joihin suomalaisetkin pääsivät 1950-luvulla ensimmäisen kerran tutustumaan Coca-Colan, farkkujen ja rock-musiikin ohella. Broileria alettiin Yhdysvalloissa jalostaa jo 1800-luvulla, mutta toisen maailmansodan jälkeen kehitettyjen lihaisten ja nopeakasvuisten broilerirotujen myötä kasvatuksesta tuli suuri ruokabisnes ja broilerista tärkeä amerikkalaiskuluttajien arkiruoka, johon useimmilla oli varaa.

Rodut

Kanarotuja on noin 300. Niin sanotun Düringenin luokituksen mukaan kanarodut jaetaan kolmeen perusmuotoon. Bankivatyyppi on keholtaan lieriönmuotoinen, selkä lattea, kaula ja pyrstö asettuneet kulmikkaasti ja iho pääosiltaan valkoinen ja munat valkoiset. Malaijintyypin keho on munanmuotoinen, leveä, rinta korkea ja kaula pitkä, höyhenpeite niukka mutta tiivis, iho keltainen ja munat ruskeat. Kochintyypin keho on suuri ja raskas, ääriviivat kaarevat, selkä lyhyt ja pullea, pyrstö lyhythöyheninen, höyhenpeite runsas ja kohollaan ja muna ruskeat. Lisäksi on koko joukko kääpiökanarotuja, joilla on hyvinkin pitkä historia takanaan.

Rodut luokitellaan käyttötarkoituksen mukaan keveisiin munijarotuihin, keskiraskaisiin munija- ja lihantuottajarotuihin ja raskaisiin lihantuottajarotuihin. Oulun yliopisto kartoitti 1980-luvulla, mitä kanarotuja Suomessa oli käytössä. Tiloilta ja kanaharrastajien tarhoista löydettiin suositun suomalaisen maatiaiskanan ohella noin 50 eri kanarotua, muun muassa valkeaa ja ruskeaa leghornia, minorkkaa, andalusialaista, australorpia, plymouth rockia, rhode islandia, ja sussexia.

Lihamestarin kana tuotteet

Kariniemi

Kariniemen Kananpojan paistisuikale miedosti suolattu Sous vide

3 kg

Sous vide kypsennettyjä broilerin paistisuikaleita.

 2780 kpl
1390  / kg
Kariniemi

Kariniemen Kananpojan Kypsä miedosti suolattu paistileike Sous vide

n. 2 kg

Sous Vide kypsennettyä suomalaista kananpojan luutonta ja nahatonta, puhdistettua paistileikettä

 3690 kpl
1230  / kg
Kariniemi

Kariniemen Kananpojan fileesuikale hunajamarinoitu Sous vide

3 kg

Haudutettuja broilerin fileesuikaleita hunajamarinadissa

 4490 kpl
1497  / kg

Lue myös nämä