Lihamestari on lihan ystäville suunniteltu palvelu. Sivustolla jaamme ammattilaisten ohjeita ja reseptiikkaa sekä monipuolisesti tietoa lihan tuotannosta, käsittelystä ja valmistuksesta.

Lue lisää
Siirry sisältöön
Broileri

ALKUPERÄ

Useita eri rotuja

VÄRITYS

Kevyisiin kanarotuihin kuuluvat maatiaiset ovat mustia, ruskeita, kermanvalkoisia tai kirjavia. Värimuunnoksia on runsaasti. Tyypillistä niille ovat savenharmaat tai miltei mustat jalat.

ROTUOMINAISUUDET

Vartalo on pyöreähkö, ei kovin lihaksikas, lyhyt mutta silti sulavaliikkeinen. Nokka on harmaa ja kaareva, pyrstö pysty ja leveä. Maatiaiskanaa pidetään sopuisana ja varsin hyvin kylmää ja tauteja kestävänä. Se on myös pitkäikäinen.

Suomalainen maatiaiskana perustuu Suomeen eri puolilta Eurooppaa eri aikoihin tuotuihin kanoihin. Se on ollut rotuna olemassa useita satoja vuosia. 1900-luvun alussa koetettiin jalostamalla parantaa sen tuotanto-ominaisuuksia tuomalla Yhdysvalloista hyväksi munija- ja lihakanaksi tiedettyä harmaapoikkijuovaista plymouth rockia. Risteytyksestä syntyi lupaava ”Osaran kanakanta”, mutta se hiipui lopulta pois.

Maatiaiskanan ominaisuuksia pyrittiin parantamaan uudelleen 1920-luvulla Yhdysvalloista tuodulla keltajalkaisella rhode island redillä ja 1950-luvun alkaessa mustalla ja sinisellä australorpsilla. 1960-luvulla maatiaiskanat olivat käyneet jo niin harvinaisiksi maatiloilla, että niitä alettiin suojella. 1970- luvulla saatiin Savitaipaleelta mummonmökistä muutamia tummia kanoja, joiden poikasista kasvoi tunnetuin maatiaissuku, Savitaipaleen kana. Samalla tavalla on löydetty piikkiöläinen, alhon, kiuruvetinen ja jussilan kanta.

Lihamestari suosittelee

Lihamestari suosittelee Grillikauden avajaisiin

HK

HK Naudan Ulkofilee kalvoton

n. 4,5 kg

Valikoitua isompaa naudan ulkofileetä, josta poistettu päällä oleva paksu kalvo. Erinomainen pihvien raaka-aine.

 13455 kpl
2990  / kg
Tamminen

Tamminen Naudan Entrecotepala

n. 1 kg

100 % suomalaisesta naudanlihasta käsityönä leikattu ja viimeistelty maustamaton entrecôtepala.

 1995 kpl
1995  / kg
Tamminen

Tamminen Rotukarja Sisäfilee

n. 2,5 kg

100 % suomalaisesta Rotukarja naudanlihasta käsityönä leikattu ja viimeistelty kokonainen sisäfilee.

 14975 kpl
5990  / kg

Lue myös nämä