Lihamestari on lihan ystäville suunniteltu palvelu. Sivustolla jaamme ammattilaisten ohjeita ja reseptiikkaa sekä monipuolisesti tietoa lihan tuotannosta, käsittelystä ja valmistuksesta.

Lue lisää
Siirry sisältöön

Eläimet ja rodut

Nauta

Naudat ovat märehtiviä sorkkaeläimiä. Ne ovat sopeutuneet elämään laumoissa laajalla laitumella, jossa on hyviä lepo- ja juomapaikkoja. Naudat syövät, märehtivät ja lepäävät laumassa samanaikaisesti.

jatka-lukemista-white

Alkuhärästä rotunaudaksi

Nykyiset nautarodut periytyvät alkuhärästä, Bos tauruksesta. Kyseessä oli villi nautalaji, joka oli levinnyt ympäri Eurooppaa, Aasiaa ja osaan Afrikkaa.

Ihminen kesytti alkuhärän kotieläimeksi noin 10 000 vuotta sitten nykyisen Irakin ja Itä-Turkin alueella. Yhteiselo ihmisen kanssa muutti lajin ominaisuuksia: siitä kehittyi nautaeläin, joka palveli pyynti- ja keräilykulttuurista maanviljelyyn siirtyvää ihmistä tuottamalla pelloille lantaa ja toimimalla uutterana vetojuhtana. Siitä sai myös lihaa syötäväksi ja maitoa juotavaksi sekä juustojen ja muiden hyvin säilyvien ruokatuotteiden raaka-aineeksi. Myös naudan nahkaa, luita ja jänteitä pystyttiin hyödyntämään kotitalouksissa monipuolisesti.

Villi alkuhärkä säilyi Euroopan metsissä aina 1600-luvulle saakka. Alkuhärkä oli näyttävä ilmestys. Sen säkäkorkeus oli lähes kaksi metriä. Sillä oli pitkät muhkeat sarvet, musta karva sekä pitkä häntä. Alkuhärkää kuvattiin pelottomaksi ja sen kaataminen vaati metsästäjältä erityistä rohkeutta.

Lihakarjarodut

Suomessa kasvatetaan kaikkiaan yhtätoista eri lihakarjarotua. Yleisimmät rodut ovat aberdeen angus, blonde d’Aquitane, charolais, hereford, highland cattle, limousin ja simmental. Lisäksi Suomeen on tuotu 2000-luvulla kasvatus- ja siitoskäyttöön pieniä määriä piemontesea, dexteria, gallowayta ja texas longhornia.

Lihakarjatiloilla rodun valintaan vaikuttaa moni seikka. Karjarodun on sovittava tilan tuotantomalliin. Rodun luonteen ja käsiteltävyyden on miellytettävä kasvattajaa. Myös rodun kasvukyky, lihan laatu sekä ruokintaan liittyvät seikat vaikuttavat valintaan.

Lihakarjarodut voidaan jakaa kolmeen eri rotutyyppiin. Brittein saarilta tulevien rotujen ominaisuudet ovat keskinkertaiset kasvun, lihaisuuden ja maidontuotannon osalta. Ranskalaisilla isoilla roduilla ovat brittiläisiä rotuja korkeammat kasvu- ja lihaksikkuusominaisuudet. Manner-Euroopasta kotoisin olevien yhdistelmärotujen geneettinen maidontuotantopotentiaali on korkea ja kasvu nopeaa.

Biologisen rotutyypin muodostavat naudat, joiden alkuperä ja jalostus ovat alkaneet samalla maantieteellisellä alueella. Jokaisella liharodulla on omat syöntikykyyn, kasvupotentiaaliin ja rasvanmuodostukseen liittyvät erityspiirteensä, jotka ovat perimän ja rodunjalostuksen tulosta. Ruokinta ja rodun geneettiset ominaisuudet ovat ratkaisevia tuotannollisten tavoitteiden onnistumisessa.

Lihamestarin naudan tuotteet

Tamminen

Tamminen Rotukarja Sisäfileepihvi

5 x n. 200g

100 % suomalaisesta Rotukarja naudanlihasta paistovalmiiksi leikattu maustamaton sisäfileepihvi.

 7990 kpl
7990  / kg
HK

HK Naudan Paistikuutio

n. 2 kg

Valmiiksi kuutioitua maustamatonta naudan paistia. Kuution koko 2x2x2 cm.

 3180 kpl
1590  / kg
HK

HK Naudan Ulkofileepihvi, nuijittu

5 x n. 200 g

Naudan ulkofilee on mureaa ja perinteinen pihvien raaka-aine grilliin tai pannulle. Valmiiksi leikatut pihvit ovat valmiita paistettavaksi sellaisenaan.

 3790 kpl
3790  / kg

Lue myös nämä