Lihamestari on lihan ystäville suunniteltu palvelu. Sivustolla jaamme ammattilaisten ohjeita ja reseptiikkaa sekä monipuolisesti tietoa lihan tuotannosta, käsittelystä ja valmistuksesta.

Lue lisää
Siirry sisältöön

Eläimet ja rodut

Sika

Sorkka- ja kavioeläinten suureen sukupuuhun kuuluvan sian (Sus scrofa domestica) kantamuoto on elänyt 70–80 miljoonaa vuotta sitten.

jatka-lukemista-white

Monipuolinen kotieläin

Ihminen kesytti sian kotieläimeksi koiran, lampaan ja vuohen jälkeen. Sika soveltuu huonosti vaeltavaan elämäntapaan, joten sian ja ihmisen läheisempi kumppanuus on alkanut vasta siirryttäessä maatalouteen. Vanhin kotisiaksi tunnistettava luulöytö on Turkista ajalta 9 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sika on kesytetty ensimmäisen kerran Lähi-idässä ja Vähä-Aasiassa. Ilmeisesti kesyyntyminen on tapahtunut samoihin aikoihin myös Kiinassa. Kesysika oli ihmisyhteisölle monikäyttöinen kumppani. Siitä sai mukavasti lihaa, läskiä, nahkaa ja harjaksia; lisäksi sika hoiti asumusten jätetaloutta ja muokkasi tehokkaasti maata tonkimalla. Egyptiläisten tiedetään käyttäneen sikoja apulaisina viljan kylvämisessä. Pelloilla tepastellessa sika polki sorkillaan siemenet juuri oikeaan syvyyteen.

Eurooppaan kesysika on ilmestynyt Kreikan kautta muutama tuhat vuotta sitten. Se kesytettiin eurooppalaisista villisioista ja samalla sen ominaisuudet muuttuivat: laji kadotti selästä kankeat harjakset ja sen väri vaaleni huomattavasti. Siitä tuli myös villisikaa hanakampi ihrakerroksen hankkija.

Lihamestarin parhaat
porsaan tuotteet

Sikarodut

Sikarodut ovat kehittyneet mantereittain villisikakannoista ja niiden rotukirjo on suuri. Sianjalostus on Suomessa jatkuvasti seurannut ajan vaatimuksia. Lihan laatua on jalostustyöllä kehitetty vastaamaan kuluttajien toiveita. Aktiivinen jalostus on tuottanut Suomeen myös yhden maailman terveimmistä sikakannoista.

Kaikissa merkittävissä sikatalousmaissa käytetään risteytysohjelmia. Risteytys ei ole jalostusta vaan hyvien puhdasrotuisten eläinten monistamista. HK Agri Oy:n ja A-Tuottajat Oy:n puoliksi omistaman sianjalostusyhtiö Finnpig Oy:n toiminnan lähtökohta on kolmirotuohjelma, joka on todettu kaikissa merkittävissä sikatalousmaissa tehokkaimmaksi tavaksi tuottaa sianlihaa. Finnpigin risteytysohjelmassa norjanmaatiainen on hybridituotannon emälinja. Maatiaisemakot tiineytetään yorkshire-keinosiemennyskarjuilla, jolloin saadaan hedelmällinen ja kestävä risteytysensikko. Risteytysemakot tiineytetään isärodun karjuilla, jotka ovat norjalaista durocia tai Nordic Geneticsin hampshirea.

Lihamestarin sian tuotteet

HK

HK Viljaporsaan Ulkofilee extra

n. 3 kg

Puhdistettu Viljaporsaan kokonainen ulkofilee.

 2970 kpl
990  / kg
HK

HK Rypsiporsas® Ulkofilee

n. 3,2 kg

Viimeistelty HK Rypsiporsas® kokonainen ulkofilee.

 3814 kpl
1195  / kg
HK

HK Viljaporsaan Potkaliha

n. 6 kg

Potkalihaa paloina

 4494 kpl
749  / kg

Lue myös nämä