Lihamestari on lihan ystäville suunniteltu palvelu. Sivustolla jaamme ammattilaisten ohjeita ja reseptiikkaa sekä monipuolisesti tietoa lihan tuotannosta, käsittelystä ja valmistuksesta.

Lue lisää
Siirry sisältöön

Gastronomiaa | Ruokajuomat

Mikä liha, mikä viini?

Oikea viini sekä tasapainottaa että korostaa ruoan makuja, rakennetta ja aromia.

Jatka lukemista

Nauta ja vasikka 

Jos mahdollista, viini on varminta valita samalta suunnalta, mistä ruokakin tulee. Vähärasvaisista ruhonosista valmistetaan usein keittämällä arkisia ja hitaasti kypsytettäviä ruokia, jolloin naudan täyteläisen maun rinnalle sopii arkinen punaviini, kuten italialainen chianti tai espanjalainen Riojan punaviini. Täysin kypsät paistit ovat maultaan tasaisia ja pehmeitä. Punaviini on paistin kaveri mutta tanniineja ei viiniltä edellytetä. Sen sijaan sisältä punaiseksi jäävät paahtopaistit, sisä- ja ulkofileet ja pihvit tuovat lihan maun korostetusti esiin ja vaativat viiniltä voimaa sekä tanniineja. Ranskan Bordeaux’n ja Italian Piemonten viinit ovat klassisia valintoja. Vasikanliha on varsin vähärasvaista ja maultaan hienostunutta. Vasikan makua kannattaa vaalia italialaisilla, vähän tanniineja sisältävillä ranskalaisilla ja espanjalaisilla Riojan alueen punaviineillä.

Sianliha 

Miedon makuisen sianlihan viiniltä on hyvä vaatia keveyttä ja hedelmäisyyttä, mutta viinivalintaa ohjaa paljon myös kastike. Rasvaisen sianlihan kumppaniksi punaviinikastikkeelle sopivat italialaiset, rasvaisemmille ja yrttimaustetuille kastikkeille taas espanjalaiset punaviinit. Kermaiselle kastikkeelle vähärasvaisen fileen kanssa käy myös valkoviini, kuten pinot blanc ja sylvaner. Uuden maailman punaviinit pääsevät oikeuksiinsa mausteisen tomaattipohjaisen grillikastikkeen kanssa. Savustettu ja suolainen porsaanliha on hapankaalin kanssa keskieurooppalainen klassikko, jonka kanssa nautitaan valkoviiniä, kuten rieslingia. Perinteisen joulukinkun viiniksi sopii pehmeä, hedelmäinen ja kevyehkö tai keskitäyteläinen viini. Italian valpolicella ja chianti classico, pehmeä Riojan viini tai miedompi merlot Bordeaux’sta ovat oivia valintoja. 

Lammas

Sopivan lammasviinin valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle valmistustavasta. Yleensä ottaen lammas viihtyy täyteläisten ja tanniinisten viinien seurassa, sillä lampaassa on rasvaisuutta ja makeutta, joka miedontaa miellyttävästi viinin tanniinisuutta. Hedelmäiset ja kevyet viinit jäävät helposti lihan vahvan maun jalkoihin. Hiiligrillissä grillattu lammas on hyvää seuraa pohjois-, keski- ja eteläamerikkalaisille täyteläisille shiraz-, cabernet sauvignon-, zinfandel- ja merlot-viineille. Välimerellisesti valmistetun lampaan lisukkeina on usein reilusti yrttejä, valkosipulia ja kasviksia tomaatista munakoisoon, jolloin Välimeren auringon alla kypsyneet punaviinit ovat omiaan lampaan kaveriksi. Hyvä lampaanpaisti, filee, kare ja selyke kaipaavat tasokasta ja kohtuullisen tanniinista viiniä, kuten ranskalaista medocia tai saint-emilionia. Samoin tanniiniset ranskalaiset viinit sopivat tummien kastikkeiden kanssa tarjottaville hienostuneille lammasruuille.

Linnut

Miedon makuiselle broilerille ja kalkkunalle sopivat juomapariksi kuivat ja kevyet valkoviinit sekä kevyet punaviinit. Klassinen coq au vin maistuu niin nuoren beaujolaisin kuin Alsacen rieslingin kanssa. Joulukalkkunaa juhlistaa tyylikkäästi Bordeaux’n pomerol tai samppanja. Broileriviinin valinnassa kastikkeella on merkitystä. Grillattu broilerinrinta kerma-valkoviinikastikkeella sopii yhteen chiantin kanssa. Hedelmäisen portviinikastikkeen kanssa taas Riojan hieman kypsynyt punaviini on omiaan. Ankka on rasvainen ja maultaan täyteläinen lintu, joka valmistetaan usein hedelmäisen kastikkeen ja lisukkeen kanssa. Silloin punaviiniltä kannattaa vaatia voimaa ja vivahteita, valkoviiniltä taas hallittua makeutta ja ryhdikkyyttä. Klassisia ankkaviinejä ovat punaviineistä Bourgognen pinot noir ja valkoviineistä Alsacen pinot gris. Hanhi muistuttaa paljon ankkaa, ja sille voi valita viinin samaan tapaan kuin ankalle. Parhaiten valinta onnistuu kastikkeen luonteen mukaan. Riistalinnut, kuten fasaani, riekko ja sorsa, viihtyvät eurooppalaisten kevyehköjen ja keskitäyteläisten punaviinien sekä kuivien valkoviinien seurassa.

Riista

Riista on voimakasta ja vähärasvaista; kastike määrittelee pitkälle ruuan luonteen. Aromikas, täyteläinen ja korkean alkoholipitoisuuden laatuviini vastaa hyvin riistalihan runsaaseen makuun, mutta tanniineja kannattaa välttää, ellei ruoka on rasvaista. Hyviä riistaviinejä ovat espanjalaiset ribera del duerot, laadukkaat ranskalaiset Rhônen, italialaiset Piemonten ja Uuden maailman täyteläiset punaviinit. Porolle ja hirvelle käyvät yleensä samat viinit. Kokeilemisen arvoisia ovat kalifornialaiset zinfandel- ja cabernet sauvignon-viinit.

Lihamestari suosittelee

Lihamestari suosittelee Grillikauden avajaisiin

Tamminen

Tamminen Rotukarja Tomahawk

n. 1,2 kg

100 % suomalaisesta Rotukarja-naudanlihasta käsityönä leikattu ja viimeistelty. Amerikkalaistyylinen, luullinen ja kookas maustamaton pihvi naudan kyljestä, sisältää ulkofilettä.

 4068 kpl
3390  / kg
HK

HK Ylikypsä Naudan rinta Sous vide

n. 2 kg

Sous vide -kypsennettyä suomalaista naudan rintaa.

 4580 kpl
2290  / kg
HK

HK Viljaporsaan Ulkofilee extra

n. 3 kg

Puhdistettu Viljaporsaan kokonainen ulkofilee.

 2970 kpl
990  / kg

Lue myös nämä