Lihamestari on lihan ystäville suunniteltu palvelu. Sivustolla jaamme ammattilaisten ohjeita ja reseptiikkaa sekä monipuolisesti tietoa lihan tuotannosta, käsittelystä ja valmistuksesta.

Lue lisää
Siirry sisältöön

Gastronomiaa | Ruokajuomat

Olut lihan kumppanina

Oluen suosio on kasvanut viime vuosina huimasti, myös ruokajuomana. Oikean oluen valinnassa kannattaa huomioida etenkin juoman vahvuus, katkeruus sekä tietenkin omat mieltymykset.

Jatka lukemista

Samankaltaisuus korostaa, vastakohdat täydentävät

Harmonian hakeminen on oiva nyrkkisääntö ruoan ja oluen yhdistämiseen. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa, että kevyet ja miedot oluet sopivat kevyille aterioille ja mietojen makumaailmojen seuraksi, tummat oluet taas ovat parhaimmillaan yhdistettynä runsaisiin makuihin ja tuhteihin ruokiin. Esimerkiksi mieto kana sopii raikkaan pilsin kanssa kun taas voimakas riista toimii hyvin vahvan alen kanssa. 

Samankaltaisuus ulottuu myös itse makuun ja alueeseen. Sitruksella maustettuun ruokaan sopii hyvin limeviipaleella raikastettu vehnäolut. Perinteisen pubiruoan kanssa maistuu brittiläinen ale ja slaavilaisen makkararuoan pariksi kannattaa kokeilla vaikkapa tšekkiläistä lageria. 

Oluen voi valita ateriansa pariksi myös vastamakuja suosien. Suolaisen hampurilaisen kylkeen istuu hyvin makeahko amber ale ja rasvaisen lihan seuraksi katkera olut tai voimakkaasti humaloitu tumma IPA. Savustetun lihan ystäväksi kannattaa suosia bitteriä, sillä savunmakuinen olut syö ruoasta savuisuutta.

Vaalea lager

Suomalaisten kestosuosikki, miedosti maltainen pohjahiivaolut, sopii parhaiten vaaleiden lintujen ja lihojen parina sekä suolaisten ja tulisten ruokien raikastajana. Se onkin luonnollinen valinta niin texmex-pöytään kuin pubiannoksen kylkeen. 

Tumma lager

Aromikas ja paahteinen tumma lager soveltuu mainiosti pimeiden vuodenaikojen sesonkiruokien kumppaniksi, esimerkiksi patojen, metsästäjänleikeen ja joulukinkun seuraan. Maut pääsevät oikeuksiinsa kun tumman lager oluen tarjoilee grillipihvin, lammasruoan, lihaisan makkaran tai jopa riistan kylkeen.

Ale

Katkerat ja sitruksiset pale alet sopivat raikastamaan grilliruokia ja paisteja sekä lieventämään mausteisten ja tulisten ruokien poltetta. Riistaruokien rinnalle puolestaan sopivat täyteläisemmät red ja amber alet. 

Pilsner

Kuiva pils raikastaa ja sopii siksi mm. grillimakkaroiden kumppaniksi. Vahvasti humalainen pils maistuu monenlaisen aterian kanssa, etenkin rasvaisten ruokien kuten makkaroiden kera.

Stout ja porter

Nämä tuhdit oluet ovat omiaan pataruokien sekä lampaan ja karitsan kanssa. Oluiden tummat maut täydentävät oivasti myös riistaa, pihvilihaa ja makkaraa.

Lihamestari suosittelee

Lihamestari suosittelee Grillikauden avajaisiin

HK

HK Viljaporsaan Kylkisiivu

n. 1,5 kg

Perinteinen kastikeliha valmiina viipaleina esim. läskisoosin raaka-aineeksi. Sopii myös grilliin.

 1090 kpl
500  / kg
HK

HK Viljaporsaan Ulkofileeleike nuijittu

10 x n. 120 g

Viljaporsaan ulkofileestä leikattu ja ohueksi nuijittu leike.

 1788 kpl
1490  / kg
HK

HK Takuumurea Naudan Ulkofilee

3,5 - 5kg

Vakuumipakkauksessa mureutettua keskikokoista naudan ulkofileetä. Ulkofilee on mureaa ja perinteinen pihvien raaka-aine grilliin tai pannulle. Sen voi kypsentää myös kokonaisena, kuutioina tai suikaleina.

 11655 kpl
2590  / kg

Lue myös nämä